Skydda dig – bluffsamtal och sms

Du ska aldrig ge ut koder eller signera betalningar på någon annans uppmaning. Ingen bank, myndighet eller seriöst företag ber dig dela med dig av personliga uppgifter i samtal eller via sms.

För att skydda dig mot bluffarna, logga in på Mina sidor, där kan du se om du har ett ärende hos oss och tryggt betala.

Hur gör man en budget?

Känner du att dina pengar tar slut så snart du får lön? En budget hjälper dig att planera din ekonomi och hålla bättre koll på utgifterna så att dina pengar varar längre.

Det finns många fördelar med att skapa en budget. För det första får du en bättre översikt över din ekonomi. Du ser vad du spenderar pengarna på och kan kanske inse var du slösar bort pengar i onödan. Att sätta upp en realistisk budget gör det mycket enklare att fatta goda ekonomiska beslut.

En bra budget kan hjälpa dig att:

  1. Nå ett långsiktigt mål, som att köpa en ny bil, nytt hus eller drömresan
  2. Undvika att hamna efter med räkningar och hamna i skuld
  3. Ha ett mer lugnt och bekymmerfritt liv

Så här gör du en budget

Att göra en budget är bra eftersom det ger överblick över ekonomin, hjälper till att identifiera onödiga utgifter och underlättar kloka ekonomiska beslut.

Steg 1: Inkomster

Börja med det enklaste – de pengar du får in varje månad. Vanligtvis är detta din lön. Kom ihåg att också inkludera eventuella andra inkomster, som hyresintäkter, barnbidrag eller andra förmåner.

Steg 2: Fasta kostnader

De fasta utgifterna är de som regelbundet återkommer, som hyra eller andra bostadskostnader, el/vatten/värme, försäkring, mobil, internet, transport, lån och prenumerationer.

Observera att beloppen kan ändras över tiden, till exempel om räntan ändras eller om din uppvärmningsräkning stiger på vintern.

Fasta utgifter faktureras inte nödvändigtvis varje månad. Ett bra tips är att dela upp beloppet per månad i din budgetöversikt för att säkerställa att kostnaderna fördelas jämnt.

TIPS: Hur du minskar dina fasta kostnader För att hålla de fasta kostnaderna så låga som möjligt, jämför priser på exempelvis försäkringar och mobilabonnemang. Kanske kan du få samma sak billigare från en annan leverantör.

Steg 3: Rörliga kostnader

Variabla utgifter är kostnader som du vet att du kommer att spendera pengar på, men där du inte vet exakt hur mycket det kommer att kosta. Det kan vara utgifter som mat, kläder, underhållning, resor och fritid.

Vilka belopp bör du sätta i budgeten? Det kan vara svårt att bestämma belopp för variabla utgifter. Via din internetbank kan du kolla kontoutdraget och få en uppfattning om hur mycket du vanligtvis spenderar på dessa poster.

Din budget bör också inkludera ett belopp för oförutsedda utgifter. Då har du en buffert om din kyl går sönder eller din bil plötsligt slutar fungera.

TIPS: Hur du minskar dina variabla kostnader. Ta reda på var dina pengar verkligen går. För många är det de små utgifterna som snabbt blir förvånansvärt stora belopp. Till exempel kan att köpa två koppar kaffe i veckan snabbt lägga ihop sig.

Steg 4: Prioritera sparanden

När du har en överblick över din inkomst och dina utgifter är nästa steg att se hur mycket du har kvar att spara. Om du tycker det är svårt att spara är det en bra idé att skapa ett separat sparkonto och ställa in en automatisk överföring varje månad.  

Steg 5: Håll koll på din budget

Hemligheten till en bra budget är att kontrollera den varje månad. Se hur mycket du faktiskt har spenderat och bli medveten om vad du lägger pengar på. Fundera på vad du vill förändra och justera med din budget kontinuerligt. Om det sker förändringar i ditt liv är det särskilt viktigt att anpassa din budget och dina utgifter – det kan vara att du skiljer dig, får barn, förlorar ditt jobb eller upplever något annat som kommer att påverka din ekonomi.

Verktyg som kan hjälpa dig skapa en budget

Det finns många mallar och verktyg som gör det enklare att skapa en budget.

Använd internetbanken

Många banker möjliggör att du kan skapa din budget direkt via internetbanken.

Prova en app

Genom att använda en app har du alltid fullständig översikt inom räckhåll. Ett exempel på en bra app för ekonomin är appen Dreams.

Använd Excel eller Google Sheets

Google Sheets är gratis och enkelt att dela med andra, till exempel.