Skydda dig – bluffsamtal och sms

Du ska aldrig ge ut koder eller signera betalningar på någon annans uppmaning. Ingen bank, myndighet eller seriöst företag ber dig dela med dig av personliga uppgifter i samtal eller via sms.

För att skydda dig mot bluffarna, logga in på Mina sidor, där kan du se om du har ett ärende hos oss och tryggt betala.

Zero waste - en ny livsfilosofi?

Varje år slösar konsumenter bort miljontals ton mat. Vi köper mer än vad vi brukade och sparar mindre. Vi behöver ändra vårt synsätt när det gäller spenderande, och en zero waste-filosofi kan hjälpa oss.

En ny och hållbar livsfilosofi

Slöseri med värdefulla resurser

Många av oss erkänner att vi slösar bort mat. En del av detta orsakas av impulsköp – vi köper utan att planera i förväg – och vi lagar även större portioner än vi kan äta. Media och reklam uppmanar oss att köpa mer mat och produkter än vi behöver. Tyvärr är detta beteende inte bara dåligt för miljön utan även dåligt för våra plånböcker. Våra pengar hamnar bokstavligen i soporna.

Zero waste

Lyckligtvis växer medvetenheten, och vi antar så småningom bättre vanor. Zero waste-filosofin är en livsstil där vi försöker skapa så lite avfall som möjligt och undvika att förorena miljön, vilket främst kan uppnås genom rimlig konsumtion.

I praktiken handlar zero waste om fem regler, de så kallade 5R:en - refuse, reduce, reuse, recycle och rot.

Stå över saker som vi inte behöver, som plastpåsar när vi handlar eller produkter i engångsförpackningar.

 

  1. Refuse: Använd inte engångsartiklar så som plastpåsar och plastbestick. Det är onödigt och dåligt för miljön. Använd istället en tygväska när du går och handlar - på så sätt sparar du både pengar och på jordens resurser.
  2. Reduce: Minska antalet föremål som vi använder varje dag. Begränsa mängden kläder vi köper och byt ut obehövliga kläder med vänner eller skänk dem till välgörenhet. Varför inte ha en "capsule wardrobe" och frigöra utrymme i garderoben samtidigt som vi säkerställer att vi har kläder för varje tillfälle.
  3. Reuse: Återanvänd föremål som du normalt skulle göra dig av med och köp begagnade saker (som kläder eller böcker). Second hand-butiker har upplevt en renässans, och du kan hitta verkliga pärlor där. Låt oss också se potentialen i överbliven mat - till exempel att göra soppa med överblivna grönsaker och kött. 
  4. Recycle: Återanvända föremål istället för att kasta dem. Till exempel använda syltburkar för att göra våra egna inläggningar eller för att förvara saker, eller återanvända gammal plast som soppåsar.
  5. Rot: Sortera sopor. Organiskt avfall bör få "återgå till naturen" genom en naturlig nedbrytningsprocess.